Terug naar home
“Sterke groei, gevolgd door een diep dal”
De eerste tien jaar van J. Hoogerwerf Kantoorinstallaties, zoals het huidige Hoogerwerf for Office toen heette, kende een steile groei. De groei was zo stevig dat het bedrijf al snel niet meer in het bedrijfspand aan de Callenburgstraat 41 paste, waar ze in 1964 waren gestart. Begin jaren zeventig maakte Jan Hoogerwerf plannen voor nieuwbouw en in januari 1974, exact tien jaar na de start van het bedrijf, opende hij de huidige vestiging aan de Van Beethovensingel 126.
“Samen met onze boekhouder waren we eind jaren zestig, begin jaren zeventig al snel op zoek naar een uitbreiding. Omdat onze boekhouder ook de boekhouder van de firma Eigenraam was, initieerde hij al een snel onderling overleg. Ook Eigenraam was op zoek naar nieuwbouw en wilde een autogarage bouwen. Samen besloten we om voor een bedrijfspand aan de Van Beethovensingel te gaan. Die plek lag toen nog aan de rand van Vlaardingen, met voldoende ruimte en een goede bereikbaarheid”, vertelt Tineke Hoogerwerf, de vrouw van Jan Hoogerwerf.
Eerste kantoortuin van Nederland
Na een ontwikkel- en bouwperiode van circa twee jaar werd het nieuwe kantoorpand van Hoogerwerf in januari 1974, dus dit jaar 50 jaar geleden, in gebruik genomen. Het was een mooie mijlpaal waarmee het bedrijf destijds het 10-jarig bestaan vierde. “Het was een drukke tijd”, herinnert Tineke zich nog goed. “Er kwamen jaarlijks verschillende nieuwe mensen in dienst. Op een of andere manier had Jan een goed gevoel en een goede intuïtie bij welke mensen in het bedrijf pasten. Enorm veel mensen zijn bij ons tot aan hun pensioen in dienst gebleven. Hij was goed in delegeren; hij gaf mensen veel vertrouwen, ‘tot ze het tegendeel bewijzen’, zo zei hij altijd. Hij pakte de kansen die zich aandienden en zo nam hij ook mensen in dienst die toevallig of gezocht zijn pad kruisten.”
“Het nieuwe pand was bovendien een visitekaartje en toonbeeld hoe je het moderne kantoor van die tijd zou kunnen inrichten. Het was feitelijk de eerste kantoortuin, misschien wel van heel Nederland”, vertelt Peter Hoogerwerf. “In de toonzaal stonden alle moderne kantoormachines die mensen daar ook konden uitproberen. En de kantoorruimte zelf was ingericht volgens de toen geldende trends.”
Uitbreiding in Sliedrecht en Zwijndrecht
“Al in 1972, nog voordat we naar het nieuwe pand verhuisden, nam mijn vader het bedrijf De Ruiter Kantoorinstallaties in Sliedrecht over. Daar was ook een winkel bij, en die regio sloot mooi aan bij de regio Rijnmond waarin mijn vader toen actief was”, vertelt Peter. In de jaren zeventig groeide het bedrijf nog altijd sterk. In 1975 richtte mijn vader, samen met enkele concullega’s, het Centrum voor Kantoorefficiency op. Dit was een samenwerkingsverband gericht op de inkoop en het gezamenlijk maken van catalogi. Het vertrouwen in die tijd was blijkbaar groot, want eind jaren zeventig besloot Jan Hoogerwerf om een nieuwe vestiging in Zwijndrecht te laten bouwen. In 1980 opende hij het pand waarna de activiteiten vanuit de winkel in Sliedrecht, die te klein was geworden, naar het moderne en grote bedrijfspand in Zwijndrecht verhuisden. “Op dat moment, achteraf gezien het hoogtepunt, hadden we circa 60 mensen in dienst”, zegt Peter. “Maar met terugwerkende kracht was die uitbreiding een vergissing. Begin jaren tachtig diende een economische crisis zich aan. Enkele grote klanten, zoals de Ogem, gingen failliet en in 1982 zag mijn vader zich genoodzaakt om de vestiging in Zwijndrecht alweer te sluiten.”
Door leveranciers gered van faillissement
Dat het bedrijf zelf niet ten onder ging, had Hoogerwerf senior te danken aan zijn goede relaties met zijn leveranciers. “Die hebben hem in die tijd echt in leven gehouden”, weet Peter. “Door de faillissementen van diverse grote klanten was er een schuld van misschien wel een miljoen gulden; een enorm bedrag voor die tijd. Mijn vader moest wel, om het bedrijf te redden, circa 20 mensen ontslaan. Dat was een erg zware tijd. Omdat zijn leveranciers in die tijd hun vertrouwen uitspraken en niet stopten met leveren en machines in consignatie bleven neerzetten, heeft hij zijn activiteiten vanuit Vlaardingen kunnen voortzetten. Het nieuwe pand in Zwijndrecht kon hij redelijk snel weer aan iemand anders verhuren en later kunnen verkopen. Maar alles bij elkaar was de eerste helft van de jaren tachtig een zware tijd. Dat kunnen we ook lezen in de dagboeken en mededelingen aan het personeel die hij in die tijd veelvuldig schreef. Hoewel het moeilijke tijden waren, bleef hij – zo kunnen we lezen in de vele teksten die hij bewaarde – heel open en eerlijk met zijn mensen en zijn klanten communiceren. Ik vind het ook tekenend dat heel veel leveranciers die we toen hadden, nog altijd leverancier zijn. En voor klanten geldt hetzelfde”, besluit Peter.